miercuri, 16 mai 2012

Scurgerile vaginale in timpul sarcinii


Sunt normale scurgerile in timpul sarcinii?


Scurgerile vaginale, denumite si leucoree, reprezinta un fenomen normal, prin care vaginul se protejeaza si se curata natural, fiind prezente si in perioada sarcinii.

Atat timp cat secretiile nu isi schimba culoarea (alba sau transparenta), nu sunt insotite de un miros deranjant si nu apar alte simptome precum usturimea sau mancarimea, nu aveti de ce sa va ingrijorati.

Cu toate ca inainte de sarcina scurgerile vaginale erau mai putin abundente, in aceasta perioada cantitatea lor creste in primul rand datorita fluxului mare de sange din zona pelvina si a hormonilor. In ultima luna de sarcina este posibil ca aspectul secretiilor sa se schimbe, devenind mai gelatinoase iar culoarea alba sa se transforme usor spre roz sau maro. Neplacerile cauzate de scurgerile vaginale pot fi indepartate prin folosirea zilnica a absorbantelor speciale, care sunt foarte subtiri si pot fi schimbate ori de cate ori este nevoie, indiferent unde va aflati.

La sfarsitul celui de-al treilea trimestru de sarcina, odata cu dilatarea cervixului, se elimina si "dopul de mucus", care s-a format la inceputul sarcinii in scopul de a proteja canalul cervical de eventuale infectii. Din momentul in care observati eliminarea dopului de mucus, e bine de stiut ca nasterea se apropie, iar travaliul poate incepe in cateva ore sau in cel mult doua saptamani.

Care este diferenta dintre scurgerile normale si cele cauzate de infectii?

Scurgerile care apar in urma unor infectii vaginale, pot fi deosebite cu usurinta de cele normale, pentru ca in primul rand consistenta devine anormala si se aseamna cu cea a laptelui branzit. Pe langa aspect, mirosul neplacut si alte simptome precum mancarimea si usturimile sunt semne clare ale unor infectii.
In cazul in care observati aparitia acestor modificari deranjante ale secretiilor este foarte important sa consultati cat mai repede medicul ginecolog, in special in perioada sarcinii, cand o infectie vaginala netratata corespunzator poate declansa o nastere prematura.

Cum pot fi stopate scurgerile vaginale?


Scurgerile vaginale nu pot fi inlaturate, deoarece reprezinta un fenomen absolut normal cu un deosebit rol de protectie a canalului cervical, asadar nu trebuie sa va preocupati in a gasi metode de stopare a acestora.

In perioada sarcinii, spalaturile interne sunt interzise, pentru a nu afecta flora vaginala, al carei dezechilibru ar putea determina aparitia unor infectii.

Daca doriti sa reduceti neplacerile produse de secretiile vaginale, folositi absorbantele speciale care sunt extrem de subtiri si va vor mentine o prospetime pe toata perioada zilei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu